Rooibos - właściwości i sposób parzenia

Rooibos - właściwości i sposób parzenia

Rooibos pomimo tego, że często nazywany jest herbatą czerwoną, nie ma nic wspólnego z herbatami pozyskiwanymi z krzewu herbacianego Camellia sinensis. Wytwarzany jest z łodyżek oraz liści czerwonokrzewu Aspalathus linearis, który występuje na południu Afryki. Pocięte łodyżki i liście są fermentowane i suszone.

 

Ze względu na prozdrowotne właściwości oraz działanie Rooibos bardzo często, nazywany jest herbatą życia. W przeciwieństwie do herbat z krzewu Camellia sinensis, Rooibos nie zawiera teiny przez co nie pobudza. Nadaje się do picia o każdej porze dnia i może być pity zarówno przez kobiety w ciąży, osoby starsze oraz dzieci. 

 

Rooibos - właściwości zdrowotne

Herbata Rooibos to przede wszystkim źródło witamin i minerałów. Jest bogata w silnie działające przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna, luteolina oraz rutyna, dzięki czemu regularne picie herbaty Rooibos ma wiele korzyści dla całego organizmu, np.:

        • Wzmacnia odporność organizmu
        • Przeciwdziała produkcji komórek nowotworowych 
        • Spowalnia proces starzenia się skóry
        • Wspomaga trawienie i pracę jelit
        • Wspiera układ krążenia
        • Pomaga przy regulowaniu kobiecej gospodarki hormonalnej

Rooibos radzi sobie dobrze również trądzikiem i suchą skórą, dlatego można używać go jako toniku. Pomaga również zwalczyć alergie, a w formie okładu leczy powstałe rany. 

 

Rooibos - sposób parzenia

Parzenie herbaty Rooibos jest bardzo proste. Susz zalewamy wodą o temperaturze około 95°C i parzymy od 3-5 minut. Ze względu na drobny susz, najlepiej użyć papierowego filtra do parzenia lub dowolny inny zaparzacz z drobnymi dziurkami, który uniemożliwi przedostanie się drobnych igiełek do naparu.

Tagi: Rooibos