Rooibos - właściwości i sposób parzenia
Rooibos pomimo tego, że często nazywany jest herbatą czerwoną, nie ma nic wspólnego z herbatami pozyskiwanymi z krzewu herbacianego Camellia sinensis. Wytwarzany jest z łodyżek oraz liści czerwonokrzewu Aspalathus linearis, który występuje na południu Afryki. Pocięte łodyżki i liście są fermentowane i suszone.
Ze względu na prozdrowotne właściwości oraz działanie Rooibos bardzo często, nazywany jest herbatą życia. W przeciwieństwie do herbat z krzewu Camellia sinensis, Rooibos nie zawiera teiny przez co nie pobudza. Nadaje się do picia o każdej porze dnia i może być pity zarówno przez kobiety w ciąży, osoby starsze oraz dzieci.
Rooibos - właściwości zdrowotne
Herbata Rooibos to przede wszystkim źródło witamin i minerałów. Jest bogata w silnie działające przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna, luteolina oraz rutyna, dzięki czemu regularne picie herbaty Rooibos ma wiele korzyści dla całego organizmu, np.:
- Wzmacnia odporność organizmu
- Przeciwdziała produkcji komórek nowotworowych
- Spowalnia proces starzenia się skóry
- Wspomaga trawienie i pracę jelit
- Wspiera układ krążenia
- Pomaga przy regulowaniu kobiecej gospodarki hormonalnej
Rooibos radzi sobie dobrze również trądzikiem i suchą skórą, dlatego można używać go jako toniku. Pomaga również zwalczyć alergie, a w formie okładu leczy powstałe rany.
Rooibos - sposób parzenia
Parzenie herbaty Rooibos jest bardzo proste. Susz zalewamy wodą o temperaturze około 95°C i parzymy od 3-5 minut. Ze względu na drobny susz, najlepiej użyć papierowego filtra do parzenia lub dowolny inny zaparzacz z drobnymi dziurkami, który uniemożliwi przedostanie się drobnych igiełek do naparu.