Herbata oolong - właściwości, sposób parzenia i korzyści dla zdrowia
Herbata oolong nazywana jest również herbatą niebieską, szmaragdową, turkusową, a także smoczą. Pozyskiwana jest, tak jak większość herbat (np. herbata czarna lub zielona) z krzewu Camellia sinensis. Wytwarzana jest z częściowo utlenionych liści herbaty, inaczej niż herbata czarna, która jest w pełni utleniona oraz herbata zielona, która z kolei jest lekko utleniona.
Oolongi poddawane są częściowemu utlenieniu, między 10% a 80%. Dlatego w tej samej kategorii możemy znaleźć oolongi jasne o delikatnych nutach oraz ciemne o nutach bardziej wytrawnych.
Oolong - właściwości
Herbata oolong zawiera zestaw witamin m.in. A, B, C, E i K oraz wiele minerałów takich jak: magnez, fosfor, miedź, wapń, potas, selen i cynk. Ponadto jest źródłem antyoksydantów, które posiadają zdolność neutralizowania wolnych rodników. Minimalizują one ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz nowotworów, a dzięki zawartości taniny, wspiera pracę układu odpornościowego.
Regularne picie herbaty oolong przynosi wiele korzyści, takich jak:
-
- Reguluje poziom cukru we krwi
- Pomaga w obniżeniu stresu
- Poprawia pracę mózgu, wspiera pamięć i koncentrację
- Pomaga w odchudzaniu
- Spowalnia rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego oraz wielu innych chorób: Alzheimera, Parkinsona, cukrzycy, nadciśnienia.
Oolong - sposób parzenia
Jak zaparzyć herbatę oolong, aby wydobyć z niej jak najwięcej właściwości prozdrowotnych? Jest to banalnie proste:
1 łyżeczkę herbaty na 200 ml wody, zalewamy wodą o temperaturze od 90-96°C. Parzymy od 2-3 minut. Po zaparzeniu, najlepiej oddzielić liście od gotowego naparu.
Jeżeli chcemy zwiększyć moc naparu należy użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia.
Dobrej jakości herbatę, można parzyć kilka razy, według uznania.
Sprawdź herbaty oolong dostępne w naszej ofercie Kliknij tutaj